Повеќе од 330 животински видови во светот се затруени со неуништливи хемикалии

Неуништливи хемикалии се пронајдени во повеќе од 330 видови диви животни ширум светот, покажа студија за вештачки хемикалии кои се користат во секојдневните производи како што се нелепливи тави, амбалажи за храна, теписи и мебел, пренесе британски Скај.

Порталот наведува дека главната карактеристика на овие хемикалии е тоа што тие не се распаѓаат со текот на времето и се поврзани со рак и болести на црниот дроб, бубрезите и тироидната жлезда, а истражувачите веруваат дека супстанциите се класифицирани како контаминирачки или потенцијално штетни за 330 животински видови ширум светот, вклучувајќи поларни мечки, тигри, мајмуни, панди, делфини, птици и риби.

Неуништливите хемикалии се користат од средината на минатиот век, а луѓето и животните можат да дојдат во контакт со нив со пиење контаминирана вода или јадење храна одгледувана или уловена во близина на местото каде што се произведуваат хемикалиите.

Скај јавува дека Работната група за животна средина (EVG) со седиште во САД извршила голем проект за мапирање за да го нагласи степенот на ширење на недеструктивни хемикалии во животната средина користејќи истражување од повеќе од 100 неодамнешни студии за контаминација на животни.

ЕВГ објави дека загадувањето со овие хемикалии е присутно насекаде, „од земја до земја и на сите континенти“.

Групата повика на итно воведување национални и меѓународни регулаторни мерки за заштита на дивиот свет од контаминација со недеструктивни хемикалии.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *