Претседателот на ЕПП е за подигнување ограда на надворешните граници на ЕУ

Претседателот на Европската народна партија (ЕПП), Манфред Вебер, се залага за построга европска имиграциска политика и меѓу другото, предлага да се подигне ограда на надворешните граници на Европската унија.

„Оградите се секогаш последно средство, но тие се неопходни секаде каде што шверцерите на луѓе ги прекршуваат европските закони. Онаму каде што не е можно да се спречи илегалната миграција, потребни ни се огради“, изјави претседателот на ЕПП и потпретседател на баварската Христијанско-социјална унија (ЦСУ) за медиумската група „Функе“.

Како места каде што би можела да се примени оваа мерка ги спомена источните граници на ЕУ, Медитеранот, а особено границите на Бугарија и Грција со Турција, пренесува Хина.

Вебер е и за „темелна промена“ во процедурата за поднесување барање за азил. што не треба по секоја цена да се случи во рамките на ЕУ.

„Мислам дека мора да биде можно на надворешните граници да се изврши брза проверка дали некој има право на азил или не. Ако мигрантите доаѓаат од трети, безбедни земји, како што е Турција, тогаш мора да биде можно да се извршат овие проверки и таму“, смета Вебер.

Тој предложи и формирање канцеларии на ЕУ во земји како Тунис или Египет, каде ќе се проверат условите за добивање азил за бегалците од Африка.

По повод вонредниот самит на Европскиот совет на почетокот на февруари, Вебер порача дека ЕУ мора да ја врати контролата врз Медитеранот.

„Со сета почит кон приватниот ангажман за спасувањето бегалци на море, тоа е домен на државните органи. Не смееме да ја приватизираме миграциската политика“, рече тој.

Тој додаде дека овие теми, во поглед на изборите за Европскиот парламент следната година, не смеат да бидат препуштени на „десничарските агитатори“.

Од втората половина на 2022 година, Германија повторно се соочува со зголемен прилив на илегални мигранти од земји како Сирија, Авганистан, Ирак и Турција.

Во некои делови од земјата се засилува и отпорот на граѓаните за изградба на нови прифатни објекти за бегалци. (МИА)

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *