Рекордно ниско ниво на мраз на Антарктикот: Дали е ова почеток на крајот?

Морскиот лед на Антарктикот втора година по ред достигна рекордно ниско ниво, што ги загрижува научниците. Имено, на 13 февруари ледот што се граничи со Антарктикот падна на само 1,91 милиони квадратни километри, што е најниско ниво во историјата на сателитски мерења (од 1978 година).

-Тоа не е само рекордно ниско ниво, тоа е изразен надолен тренд, рече глациологот Тед Скамбос од Универзитетот во Колорадо Болдер за CNN.

За разлика од Арктикот, каде што стапката на губење на морскиот лед следи прилично конзистентна надолна траекторија како што се забрзуваат климатските промени, антарктичкиот морски лед поминува низ фази на подеми и падови, што го отежнува разбирањето на механизмот со кој континентот и околните океани реагираат на глобалното затоплување се менува.

„Дали е ова почеток на крајот?

Овие два поларни региони се многу различни. Арктикот е всушност океан опкружен со континенти, а Антарктикот е континент опкружен со океан. Мразот на Антарктикот е обично потенок од мразот на Арктикот и има поголем пораст во зима и поостар пад во лето. Според климатските модели, падот на морскиот мраз на Антарктикот требало да биде сличен на оној на Арктикот, но до неодамна регионот не се однесувал според моделите.

На пример, во 2014 година достигна рекордно ниво на зимска покривка, што ја поддржа хипотезата дека глобалното затоплување нема толку големо влијание на Антарктикот. Но, во 2016 година, нешто се промени – научниците забележаа остар надолен тренд. На почетокот, некои тоа го припишуваа на вообичаената варијабилност на овој исклучително сложен континент, со неговите разновидни, испреплетени климатски системи.

Но, по две последователни години на рекордно ниско ниво на морски мраз, научниците се загрижени. „Прашањето е дали климатските промени стигнаа до Антарктикот? Дали е ова почеток на крајот? Дали морскиот мраз наскоро ќе исчезне засекогаш“, прашува океанографот и физичар Кристијан Хас од Институтот Алфред Вегенер во Германија.

Фактори кои влијаат на намалувањето на нивото на мразот

Неколку фактори, како што се ветерот, океанските струи и температурата на водата, можеби придонеле за ова ниско ниво на мраз. Имено, температурите на воздухот во делови на Антарктикот беа повисоки од вообичаените, околу 1,5 Целзиусови степени над просекот, а имаше и посилен појас на западни ветрови кои циркулираат на Антарктикот и можат да го зголемат топењето на морскиот мраз.

Јачината на ветровите е делумно поврзана со климатските промени, како и со дупката во озонската обвивка над континентот.

-Исто така, постојат индикации дека морскиот мраз се топи поради топлината заробена веднаш под површината на океанот што се меша со горниот слој на вода. Ако таа теорија е точна, тогаш има големи импликации за стабилноста на ледената покривка на Антарктикот, рече Скамбос.

Некои области на Антарктикот веќе некое време доживуваат алармантни промени. Полуостровот Антарктик, синџир од ледени планини што излегуваат од западната страна на континентот, е една од областите со најбрзо затоплување на јужната хемисфера.

Карлос Мофат, океанограф од Универзитетот во Делавер, кој се вратил од истражувачко патување на Антарктичкиот Полуостров, за Си-Ен-Ен изјави дека нискиот морски мраз и многу високите температури на океаните се „драматично различни од она што го видовме во последните неколку децении“.

„Се чини дека нешто се смени на Антарктикот“

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *