Седницата за нова влада закажана за сабота во 11 часот

Седницата за новата влада ќе започне во сабота во 11 часот, одлучи претседателот на Собранието Африм Гаши.

Мандаторот Христијан Мицкоски вчера во Собранието го достави предлогот за нова влада и програмата за нејзина работа.

Седницата може да трае најмногу два дена според Деловникот на Собранието. Мандаторот ја образложува програмата и предлогот на Владата, по што во Собранието се води единствен претрес.

Гласањето се врши по завршување на претресот, најдоцна во 24:00 часот. Владата се бира со обично мнозинство на пратеници.

Новата Влада што ја предложи Мицкоски ќе брои 24 члена. Покрај премиерот, ќе има уште 23 вицепремиери и министри, од кои 20 со ресор. 

ОСТАНАТИ ВЕСТИ