Во Скопје се одржува состанокот на министрите за надворешни работи на земјите учеснички во ПСЈИЕ

ПСЈИЕ е регионална иницијатива во која членуваат 13 земји: Северна Македонија, Туркије, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Романија, Србија, Хрватска, Молдавија, Црна Гора, Словенија и Косово.

– Во главниот град на Северна Македонија, земја која претседава со Процесот за соработка на Југоисточна Европа (ПСЈИЕ), се одржува состанок на министрите за надворешни работи и самитот на шефови на држави и влади на земјите учесници во ПСЈИЕ, на кој учествуваат делегациите на 13 учесници во Процесот, јавува Анадолу.

Покрај тоа, на состанокот се присутни и претставници на Европската Унија и Регионалниот совет за соработка (РСС).

ПСЈИЕ е регионална иницијатива во која членуваат 13 земји: Северна Македонија, Туркије, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Романија, Србија, Хрватска, Молдавија, Црна Гора, Словенија и Косово.

На состанокот, Туркије е претставена од заменик-министерот за надворешни работи, Мехмет Кемал Бозај.

Министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, ја отвори средбата и им посака добредојде на сите делегации во Скопје.

Тој нагласи дека Северна Македонија имаше успешно претседавање со ПСЈИЕ, додавајќи дека постигнала важни резултати.

„Мораме да ги удвоиме нашите напори кон крајната цел: Членство во ЕУ на земјите од ПСЈИЕ кои сѐ уште не се членки на ЕУ. Проширувањето на ЕУ е еден од најуспешните мировни проекти на европскиот континент кој носи незаменливи вредности во градењето на издржливи општества и постигнувањето економски напредок и просперитет“, рече Османи.

Тој нагласи дека ниту една алтернатива не треба да го замени процесот на проширување на ЕУ, додавајќи дека за полноправно членство ќе бидат потребни повеќе, па затоа, според него, на регионот му е потребна поголема интеграција пред полноправно членство.

Зборувајќи за безбедноста, Османи рече дека геополитичките предизвици бараат целосно внимание и мобилизација на сите земји од регионот.

„Треба да ја зајакнеме нашата соработка и да ги подобриме нашите национални и регионални капацитети и способности за откривање, намалување и спречување на секое злонамерно влијание што потенцијално може да ја поткопа стабилноста и безбедноста во регионот на Југоисточна Европа“, рече Османи.

Северна Македонија го презеде претседавањето со ПСЈИЕ во јули 2023 година под мотото „Надминување на поделбите, градење доверба“.

Во текот на денот ќе се одржи и состанокот на шефовите на 13 држави, на кој домаќин ќе биде претседателката Гордана Силјановска-Давкова, а се очекува да биде усвоена и заедничка изјава.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ