Џудо Клуб Дрим и Порака Нова од Струга развиваат инклузивна џудо програма со партнери од Србија и Романија

Од 9 до 14 фебруари 2023 година во рамките на проектот “Judo4All” подржан од европска унија, зимскиот интеранционален и инклузивен џудо камп беше оджан во Србија Крагујевац, Равни Гај, во организација на еден од партнерите џудо клуб “Макикоми” од Белград на кој учествуваа земјите партнери во проектот, Македонија, Романија и Србија. Како носители на проектот Џудо Клуб “Дрим” Струга заедно со партнерот Порака Нова, Џудо Клуб “Макикоми” и Џудо Клуб “Мехединти” учествуваа со нивните тимови. ( 14 учесници, од кои 3 лица со интелектуална попреченост)
Повеќе од 40 учесници присуствуваа а програмата беше поделена на два дела, регуларни џудо тренинзи и инклузивни џудо работилници. Џудо тренинзите беа водени од искусните џудо трењери од Македонија Србија и Романија, а иклузивните џудо работилници беа предводени од Порака Нова следејќи специјална програма со интрактивни сесии фокусирани на развивање на свеста за инклузија во спортот и како би била достапна за сите преку креирање на инклузивни техники. Според тоа, последниот ден тренерите на работилниците, џудо тренерите и учесниците креираа адаптирани џудо техники кој покасно ќе бидат снимени во прирачник која цел ќе биде да се промовира инклузијата и да се користи како водич за сите џудо клубови кој ќе сакаат да вклучат лица со попреченост на нивните тренинзи во иднина.
Инклузијата и инклузијата во спортот не е само за да ги научи лицата со попреченост да спортуваат , но да работат подеднакво со нив.
Следниот настан кој ни престои во рамките на овој проект ќе се одржи на лето во Струга, инклузивен џудо натпревар организиран од Џудо Клуб ”Дрим”Струга.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ